Recent news
Developments

Zeewier voor een duurzamere agricultuur: Innovatieve zeewierconcepten bij de Gelderse boer

Feb 9, 2022

Sinds juni 2021 werkt The Seaweed Company (TSC) met trots samen met de Provincie Gelderland en twee innovatieve boeren om een aantal van TSC's zeewierproducten en -concepten te demonstreren en daarmee de waarde van zeewier voor duurzame en regeneratieve landbouw te laten zien. ‍

Zeewier voor een duurzamere agricultuur:
Innovatieve zeewierconcepten bij de Gelderse boer

Sinds juni 2021 werkt The Seaweed Company (TSC) met trots samen met de Provincie Gelderland en twee innovatieve boeren om een aantal van TSC's zeewierproducten en -concepten te demonstreren en daarmee de waarde van zeewier voor duurzame en regeneratieve landbouw te laten zien.

Op de boerderijen van Gerjo Koskamp (Boerderij Ruimzicht, Halle) en Gert van Middendorp (Boerderij en landwinkel Vanelly, Barneveld) is een gezamenlijk innovatieproject gestart onder de noemer “Blue Farming”. Het innovatieproject loopt tot eind 2022 en omvat het testen van 3 innovatieve zeewierconcepten:  

  1. Het ondersteunen van bodemherstel middels TSC's biologische op zeewier gebaseerde biostimulant om graslanden en gewasgroei te verbeteren en bodemregeneratie te ondersteunen
  1. Het verbeteren van de gezondheid en prestatie van melkvee middels TSC's op zeewier gebaseerde voeradditief, dat zorgt voor meer - en hogere kwaliteit melk, verbeterde koegezondheid en een lagere methaanvoetafdruk
  1. Het ontwikkelen van diverse soorten zeewierkaas voor menselijke consumptie.

We zijn verheugd dat de Provincie Gelderland, Gert en Gerjo enthousiast zijn om met The Seaweed Company samen te werken om gezamenlijk data te verzamelen en de voordelen van zeewier voor duurzamere landbouwpraktijken te laten zien. De voordelen liggen volledig in lijn met de visie van de rovincie Gelderland (Toekomst van de Gelderse Boer 2021-2030) en de duurzaamheidsambities van de EU Green Deal. We geloven dat dit project erbij helpt om bewustzijn te creëren over de positieve impact van zeewier en om de waarde ervan beter te benutten voor een duurzamere landbouw.

Nieuwsgierig naar de duurzaamheid en economische voordelen van het werken met zeewier

Begin 2021 leerde The Seaweed Company zowel Gert en Gerjo kennen, twee koplopers in Gelderland, die beide ook nieuwsgierig bleken naar de potentie van zeewier voor hun landbouwpraktijken.

Gert
“Als melkveehouder in Barneveld met zo’n 100 koeien, 50 hectare grasland en een eigen kaasmakerij, ben ik altijd op zoek naar manieren om de effectiviteit, efficiëntie en duurzaamheid van mijn landbouwpraktijken te verbeteren. Enige tijd geleden begon ik te lezen over de mogelijkheden van zeewier en ik ben erg benieuwd naar de effecten en impact ervan. Ik ben blij om samen te werken met The Seaweed Company om gezamenlijk meer inzichten en gegevens te verzamelen over de voordelen van zeewieren om mijn landbouwpraktijken verder te verbeteren. Het duurzaam verbeteren van mijn graslanden en de prestaties en gezondheid van mijn koeien staat bij mij voorop.”

Gerjo is met zijn Boerderij Ruimzicht een biodynamische, Caring Farmer die werkt volgens de principes voor natuurinclusieve landbouw. Samen met zijn vennoot Jara werken zij maximaal natuurinclusief en verwerken de melk tot hoogwaardige zuivelproducten waaronder de Achterhoekse Bergkaas: rauwmelkse kaas met natuurkorst. Bij een échte kringlooplandbouw horen er ook mineralen terug te komen op het bedrijf.

Gerjo

“Het toepassen van het natuurproduct zeewier in mijn landbouwpraktijken lijkt in theorie een perfecte match. Vanuit een natuurinclusieve manier van landbouw die ik sinds 1996 beoefen, kunnen zeewieren helpen bij het sluiten van de grotere kringloop van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen die ik erg belangrijk vind. Het is van nature een circulaire oplossing. In de provincie Gelderland hebben we te maken met relatief veel zandgrond en met het gebruik van zeewier kunnen we waarschijnlijk de waterhuishouding en het koolstofopslagvermogen van onze bodem verbeteren. Ik ben ook vooral benieuwd of de toepassing van zeewier extra - momenteel ontbrekende - essentiële mineralen voor onze bodems oplevert."

Als The Seaweed Company geloven we in het creëren van meer bewustzijn voor zeewieroplossingen, aangezien het werken met zeewier een aanzienlijk impactpotentieel heeft voor het verbeteren van de klimaatvoetafdruk van boeren (bijv. koolstof, stikstof). Joost, SeaEO van The Seaweed Company, legt uit: “We zijn erg blij met de samenwerking met Gert, Gerjo en de Provincie Gelderland. Hieruit blijkt dat er interesse in de markt is voor de duurzame impact van zeewier. Naast de verbetering van de landbouwpraktijken, gebruiken we dit gezamenlijke innovatieproject ook om de klimaatvoordelen te meten en te berekenen die het gebruik van zeewier kan opleveren voor boeren en de volledige waardeketen. We pionieren samen op dit gebied en versterken daarmee de basis van onze Blue Farming-concepten, die vervolgens door veel meer boeren over de hele wereld kunnen worden gebruikt.”

Zeewier biedt veel voordelen voor boeren, hun landbouwpraktijken en ons milieu

Toepassingen met zeewier hebben veel voordelen en deze sluiten volledig aan bij de principes van de EU Green Deal op weg naar een meer duurzame landbouw. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de voordelen die we gedurende het hele project aantonen en meten. Je ziet duidelijk dat onze op zeewier gebaseerde producten (TopHealth Plants en TopHealth Dairy), naadloos aansluiten bij de visie op duurzame landbouw die de EU Green Deal en de provincie Gelderland willen bereiken.

Bijdrage zeewier aan EU Green Deal en Toekomst voor de Gelderse boer 2021-2030
Veelbelovende eerste resultaten: waterhoudend vermogen van grasland >7 keer groter

In juni 2021 zijn we gestart met het toepassen van onze biologisch gecertificeerde TopHealth Plants biostimulant op 2 hectare grasland bij Gert en 2 hectare grasland en 0,5 ha groententeelt bij Gerjo. Gert is in 2020 met deze graslanden aan de slag gegaan en Gerjo laat zijn koeien al  jarenlang op zijn velden grazen. Naast het nemen van bodemmonsters van de graslanden, waarmee we de samenstelling en kwaliteit van de bodem meten, hebben we ook precisie monitoringsensoren van innovatieve agritech startup Farm 21 geïnstalleerd met als doel het meten van de vochtigheidsgraad van het grasland. Na het aanbrengen van ons biostimulant-product hebben we, al na 6 weken, veelbelovende resultaten gezien: de graslanden die zijn behandeld met de biostimulant op basis van zeewier bevatte aanzienlijk meer water dan de controlegroep (+700% @ 10cm diepte, +14% @20cm, +6% @30cm).

Deze testresultaten bevestigen onze hypothesen en samen met de boeren zijn we erg blij met de veelbelovende resultaten die we nu al waarnemen. We hopen dat we het komende jaar meer van deze positieve voordelen zullen zien en we kijken ernaar uit om ze met het publiek te blijven delen.

Vervolgstappen in ons project

Terwijl we doorgaan met het uitvoeren van ons gezamenlijke Blue Farming innovatieproject, zullen we de komende maanden (onder andere) de volgende mijlpalen tegenkomen:

  1. In februari 2022 starten we onze demonstratieproef TopHealth Dairy met de melkkoeien op het bedrijf van Gert.
  1. We continueren de proefperiode met onze biostimulant (loopt nog tot eind 2022), met verschillende momenten van metingen (bodem kwaliteit, koolstofopslag, waterhoudend vermogen, smakelijkheid).
  1. We starten een Blue Farming marktonderzoek onder boeren in Nederland om een beter kwantitatief en kwalitatief inzicht te krijgen in het bewustzijn en de interesse in het werken met zeewier voor betere en duurzamere landbouwpraktijken.
  1. Binnenkort gaan beide boeren de eerste batches van hun zeewierkaas maken, met zeewieringrediënten van TSC. We zijn benieuwd naar het proces, hun feedback en natuurlijk de feedback van de klanten als de zeewierkazen klaar zijn om geproefd en verkocht te worden.

Meer weten over ons Blue Farming innovatie project in Gelderland?

Neem met ons contact op indien je meer wilt weten over ons Blue Farming innovatieproject.  

Je kunt The Seaweed Company ook volgen op LinkedIn, Instagram, Facebook of Medium. Voor de updates, inzichten en lessen van dit Blue Farming innovatieproject zullen we voornamelijk ons Medium-kanaal gebruiken.

Veel dank aan onze partners bij het uitvoeren van dit gezamenlijke innovatieve project

We willen graag alle partners bedanken die met ons samenwerken om dit innovatieproject Blue Farming tot een succes te maken: Provincie Gelderland, ELFPO, Gert van Middendorp, Gerjo Koskamp, Farm21, Climate Cleanup (ONCRA) en alle TSC-collega's en andere partners die met ons samenwerken.

More News